Ingatlanát - ügynökök helyett - bízza szakértőre !

Ingatlanértékesítés - profi módon

Ingatlanértékesítés - profi módon

Mi a helyzet a NYÍREGYHÁZI ingatlanpiacon ?

2015. december 12. - Ingatlanspecialisták

 

 nyiregyhaza_setaloutca_1.jpg

Cikksorozatunkkal célunk kideríteni, hogy a piac általánosnak mondható trendjei mindenhol ugyanúgy jelentkeznek-e, másrészt a földrajzi elhelyezkedés és a keleti-nyugati országrész között tapasztalható gazdasági eltérések miatt milyen hely-specifikus jelenségek befolyásolják a piacot.

Mostani cikkünkben a nyíregyházi ingatlanpiacot vettük górcső alá Boczákné Radvánszki Erzsébet (Jogos Otthon Ingatlan) segítségével, akinek irodája tagja a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének.

 

A 2015-ös évben általános tendenciának mondható, hogy emelkedtek a ingatlanok árai, mint ahogy a növekedett a tranzakciók száma is. Megfigyelhető ez jelenség az Önök tevékenységi területén is?

 

Az elmúlt évekhez képest az ingatlanpiacon tapasztalható áremelkedés főleg a panellakások tekintetében jelent meg, de hasonló tendencia figyelhető meg a téglaépítésű ingatlanok területén is. Igen keresett kategória a belvárosi, újabb építésű társasházi lakások. Az igazán érzékelhető áremelkedést ezekben a szegmensekben látom. A családi házaknál nagy áremelkedés nem tapasztalható.

A leginkább keresett árkategória Nyíregyházán a 8-15 milliós lakások. A panellakásokat 7-10 millió forint, a téglalakásokat 8-15 millió forint között keresik a vevők.

Véleményem szerint jelentősen befolyásolja a piaci árakat, illetve megfigyelhető, hogy az emberek inkább kiveszik a pénzüket a bankokból és ingatlanba fektetik azt, mert a kiadással nagyobb haszonra tudnak szert tenni, mint a banki kamatokkal. Ezen kívül szerintem az ingatlanpiacra hatással volt az ukrán válság is. Az emberek idehozták a pénzüket, mert itt nagyobb biztonságban találták.

 

Jelenleg az ingatlanpiac egyes szegmenseiben erősen keresleti piacról beszélhetünk. Ön szerint mi kellene ahhoz, hogy beálljon egy egészséges egyensúly a kereslet-kínálat szempontjából?

 

Nagy hiány a piacon az újépítésű projektekből, hiányzik az ingatlanfejlesztők jelenléte, aminek oka az elérhető minimális nyereség. Ha a finanszírozási oldalról a kormány részéről lenne segítség, sokat tudna segíteni az egyensúlyon.  

 

Az albérletpiacon is meglehetősen elszálltak az árak, ami komoly kihívás elé állítja az albérletet keresőket. Mi ennek az oka, és Ön szerint mi kellene ahhoz, hogy konszolidálódjon a helyzet?

 

A válságos szűk esztendőkben jelentősen csökkent a lakásvásárlások száma. A végtörlesztés időszakában sokan értékesítették a lakásukat, így megszabadultak a hiteltől. Ezek a családok még mindig albérletben laknak. Illetve ezek a végtörlesztett lakások között is volt olyan, amit korábban befektetés célzattal vásároltak, és ők is eladták.  Így egyre csökkent a kiadó lakások száma. Városunkban nincsenek könnyű helyzetben az albérletet keresők.  

Az elmúlt egy évben az ingatlanpiaci áremelkedést lekövetve mintegy negyedével emelkedtek az albérletárak. A társasházi lakások üresen 40 ezer ft+rezsi-, bútorozva ez 60-80-120 ezer ft+rezsi körül mozog. A családi házaké 80-150 ezer ft + rezsi között jellemző.

 

Egyik győri kollégával készített riportunkból kiderült, hogy az utóbbi időben sok család költözik a környékükre a keleti országrészből. Tapasztalják Önök is ezt a jelenséget?

 

Igen pár éve már tapasztalható ez a jelenség, hogy sok család költözik Budapestre, illetve a nyugati részben, mert több a munkalehetőség.  A probléma az, hogy az itt eladott lakás árából ott nem tudnak másikat vásárolni.

 

Milyen prognózist tudna nekünk adni az elkövetkező időszakra az ingatlanpiacon?

 

Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy láthassuk valamennyire a jövőt, érdemes visszatekinteni a múltba is. Évekkel ezelőtt, amikor a válság bekövetkezett, egyre több ember szembesült azzal, hogy a hitel terhe drasztikusan megemelkedett, a jövedelmek viszont sajnos ilyen mértékben nem-, vagy egyáltalán nem emelkedtek. Az emberek inkább a létszám leépítést tapasztalták a régiónkban.

Emiatt a jobb megélhetés reményében sokat úgy gondolták, hogy Budapesten, illetve nyugatabbra jobbak a munkalehetőségek, és ez valóban így van. Mert ezt sajnos nap, mint nap tapasztaljuk. Ennek reményében, és tudatában elmentek, itt hagyva lakásaikat, vagy közben értékesítették, vagy kiadták albérletbe. Most pár év távlatából azt látjuk, hogy aki így választott, jól döntött. A helyzet nem sokat változott a munkalehetőségek tekintetében de, ingatlan tekintetében igen, mert emelkedés történt, nem olyan mértékben, mint a nyugati részeken, de legalább egy kis elmozdulást történt.

Az elkövetkező időszakban az ingatlan árak tovább emelkedhetnek, melyet a CSOK jövőre várható kibővítése kedvezően befolyásolhat.

Az ingatlanpiac általános változásai a keleti országrészben is számottevően kifejtik hatásukat, amit jelentősen befolyásolnak a bel- és külpolitikai, illetve gazdasági történések is.

Nyíregyháza esetében az ukrán válság jelent ilyen piacbefolyásló faktort, de a győri piacról szóló cikkünkben is olvashatták, hogy azon a területen pedig az AUDI gyár jelenléte gyakorol élénk hatást a piacra.

Egy-egy földrajzi terület megvizsgálásával az a célunk, hogy egy-egy helyi ingatlanspecialista segítségével tájékoztatást adjunk egyrészt a helyi lakosság számára, másrészt az ország más területein élő és dolgozó szakemberek számára. 

 

Szerző: Máté Péter,

  1. december 9.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanspecialistak.blog.hu/api/trackback/id/tr488159318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása