Ingatlanát - ügynökök helyett - bízza szakértőre !

Ingatlanértékesítés - profi módon

Ingatlanértékesítés - profi módon

Megörököltem – mit tegyek?

2016. január 04. - Az Ingatlanspecialisták

Egyáltalán nem kellemes helyzet örökölni, ezt mindannyian tudjuk, néhányan már meg is tapasztaltuk, de itt elsősorban magáról a helyzetről beszélünk.

Ha ingatlant örököltünk, mindenképp tisztában kell lennünk néhány dologgal, hagyatéki ügy révén, hogy ne nehezítsük meg, amúgy sem könnyű helyzetünket.

Ingatlan öröklésnél, legyen az egy telek, egy ház vagy egy lakás, adott esetben egy garázs, tudni kell, hogy nem kerül tulajdonunkba rögtön. Hosszas procedúra előzi meg a nevünkre írását.

Az elhunyt ingatlan vagyonának a hivatalok rövid időn belül utána néznek, s megállapítják annak létét, illetve az örökhagyó pontos tulajdonjogát is az ingatlanra vonatkozóan.

Ha egyenesági leszármazottak vagyunk, akkor különösebb vita nem áll fenn. Az ingatlan a saját - vagy örököstársunkkal együtt - nevünkre kerül. Nekünk sehol nem kell bejelenteni az öröklés tényét, hiszen a helyileg illetékes polgármesteri hivatalok ezt nyilvántartják.

Ha az örökhagyó végrendeletet hagyott, s nekünk arról tudomásunk van, azt persze el kell majd mondanunk a hagyatéki eljárás során, s azt ott már célszerű be is mutatni, az amúgy is hosszadalmas eljárás lerövidítése érdekében.

31032456_l.jpg

Eladnánk

Ha az örökölt ingatlant nem szeretnénk megtartani, jobb mielőbb értékesíteni. Annak semmi akadálya, hogy az örökölt ingatlan eladásával egy ingatlanspecialistát bízzunk meg, akkor is, ha az nem került még a nevünkre.

A megbízási szerződésben külön feltüntetik ezt a tényt, illetve a szükséges eljárások tekintetében minden tájékoztatást megadnak.

Figyelem!  Egy ismert cégnév még nem garancia az értékesítő egyéni tapasztalatára, ezért nézzünk utána, hogy kire bízzuk az ügyet.

 

Tipp: www.ingatlanspecialistak.hu

 

Egy gyakorlott szakértő nagy segítségünkre lesz az ilyen ingatlan ügyeink intézésében

Felkutatja helyettünk a lehetséges vevőket, az ingatlant be is mutatja, ajánlatot fogad az örökösökkel folyamatosan együttműködve és velük egyeztetve, pontosan olyan formában, mintha az ingatlan már a nevükön lenne. Ennek jogi vagy erkölcsi akadálya nincsen.

Az ingatlanszakértő leveszi vállunkról az eladással járó kellemetlenségek terheit, hogy az örökölt ingatlannal kapcsolatos ügyek az emlékekkel való folytonos szembesülés nélkül, zökkenőmentesen lerendeződjenek.

 

*********************************************************

 

Új szabályok az öröklésben

 

Végrendelet hiányában a törvényes rend szerint történik az öröklés.

Végrendelkezni bárki javára lehet, de a törvényes rend szerinti leszármazókat és a házastársat is megilleti a köteles rész, amely az új Ptk. szerint a törvényes örökrész egyharmada.

Ha nincsen leszármazó, a régi szabályozás szerint mindent a házastárs örökölt. A jelenlegi változások szerint a házastárs örökli azt a közös tulajdoni illetőséget, amely a lakhatást biztosítja, azon túl fele részben örököl a szülővel együtt. A túlélő házastárs csak abban az esetben örökölhet mindent, ha a szülő már nem él.

Az új Ptk-ban a végrendelet szabályai változtak, ezért érdemes szakemberhez fordulni.


Ingatlan tulajdoni hányadánál a közös tulajdonú ingatlanokon haszonélvezeti jog alapítása történik, azonban minden egyéb különvagyon illetőségen a házastárs egy gyermekrésznyi részt örököl. A túlélő házastársnak lehetősége van arra, hogy ennek megváltását kérje a leszármazóktól.

Az öröklési illeték mértéke tavaly változott. A lakástulajdon és az ahhoz kapcsolódó úgynevezett vagyoni értékű jog öröklése esetén az illeték mértéke kilenc százalék.

Minden egyéb vagyontárgy megszerzése esetén az úgynevezett tiszta érték 18 százaléka az öröklési illeték. A tiszta érték azt jelenti, hogy a vagyon forgalmi értékéből levonják a hagyatékot terhelő tartozást, egyéb terheket, és ebből számítják a 18 százalékos illetéket.


Az illetékmentesség elég széles körben érvényesíthető. Ezek közül a legjelentősebb, amely 2010 óta biztosítható, az egyenes ági rokonok közötti öröklési illetékmentesség, amely tavaly óta már a házastárs öröklése esetén is jár. A termőföld öröklésekor is jelentős kedvezmény jár abban az esetben, ha az örökös családi gazdálkodó, így csak 4,5 százalékos illetéket kell fizetnie.

Ingatlanügyeit bízza a szakértőre!

Www.ingatlanspecialistak.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanspecialistak.blog.hu/api/trackback/id/tr708180308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása