Ingatlanát - ügynökök helyett - bízza szakértőre !

Ingatlanértékesítés - profi módon

Ingatlanértékesítés - profi módon

Várható irányárak a lakáspiacon

Év végi és jövő évi jóslatok

2015. november 06. - Az Ingatlanspecialisták

Vajon hová tartanak az ingatlanárak? Várható-e változás, vagy nagyjából stagnál a mostani helyzet?

Neves szakértők véleménye – egy nemrég megtartott lakásbörzén – az volt, hogy a mostani lakáspiaci helyzet megszólalásig hasonlít a 2009-ben tapasztaltakhoz.

Ebben az évben is igen magasak voltak az árak és az eladók azokat nem is csökkentették, ami az idei évben sincs másképp. A kereslet nagymértékű emelkedése miatt nagy valószínűséggel az eladók 2016-ban sem fognak csökkenteni, s kivárják inkább a hosszabb időt, ingatlanuk eladásához.

15933739_l.jpg

Az ingatlankeresők körében továbbra is a kisebb alapterületű lakások a népszerűbbek. Még mindig jelen vannak a befektetők, de mostanában inkább a lakást saját célra keresők jelentkeznek igényeikkel. Gyakori, hogy a nagyobb területtel rendelkező ingatlanokból a tulajdonos átköltözne egy kisebb, jobban megfizethető lakásba, melynek a fenntartása is jóval kevesebb.

A költözések irányát tekintve a tendencia az, hogy inkább a megyeszékhelyek, vagy nagyobb városok felé orientálódunk, ahol a munkahelyek száma jóval nagyobb, hiszen a foglalkoztatottság mindig jelentős mértékben befolyásolja az ingatlanpiacot. Ennek következtében rohamosan csökkenhet a kereslet a kisebb településeken lévő, vagy agglomerációs területeken elhelyezkedő ingatlanok iránt.

Hitelbotrányok hatása

A felerősödő keresletet elsősorban az befolyásolta, hogy a lakosság körében nagyobb bizalmatlanságot lehet tapasztalni a bankok és a papír alapú befektetések irányában. Az emberek a megtakarított pénzükből inkább ingatlant vásárolnak – mintegy befektetésként – sok esetben megszüntetve hosszú távú banki befektetéseiket. Úgy gondolják – nem alaptalanul –, hogy a megvásárolt lakás kiadásával nagyobb anyagi hasznot kovácsolhatnak, mintha a befektetésükből származó csekély kamattal számolnának. (lásd cikkünket a bérlakás piacról)

Az árak a típusok alapján is differenciálódnak

Az új építésű ingatlanokat igen nagy számban keresik a lakásvásárlók, de ebben a kategóriában szűkös a kínálat. A válság elmúltával a belsőbb kerületekben lévő használt lakások ára is szépen felzárkózott az új építésűek árához, amely abban az esetben fog csökkenni, ha a lakóház építések újra beindulnak.  

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanspecialistak.blog.hu/api/trackback/id/tr388055476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása