Ingatlanát - ügynökök helyett - bízza szakértőre !

Ingatlanértékesítés - profi módon

Ingatlanértékesítés - profi módon

Mi a helyzet a dél-budai agglomerációban?

2016. január 12. - Ingatlanspecialisták

Huber-Szabó Lőrinc (Huber Ingatlan) segítségével annak jártunk utána, hogy mi a helyzet az dél-budai agglomerációban, ott is főleg az egyik legkeresettebb területen, Budakeszin.

 budakeszi.jpg

 

Az Ön tapasztalatai szerint mi a helyzet most az irodája tevékenységi területén?

 Irodánk tevékenységi területe alapvetően Budakeszire, illetve a Zsámbéki-medencére korlátozódik, tehát az agglomeráció legelegánsabb, tán legkeresettebb és legdrágább szegmensére. A Budapestre való beköltözés ezen a területen kettős képet mutat. Budakeszi közelebb van Budapest szívéhez, mint sok külső terület, és még ha vizuálisan el is választja a fővárostól a Svábhegy, illetve a János-hegy tömbje, mégis olyan, mintha Budapesten lennénk. Fontos a vonzerő szempontjából a kék busz, ami kijön idáig. Ezeknek is köszönhetően Budakeszin nem jellemző, hogy tömegesen költöznének vissza a városba az emberek.

Budajenő, Páty és Telki vonatkozásában már tapasztalunk ilyen tendenciát, de ennek elsődleges okát abban látom, hogy ezeken a településeken rengeteg szép ház épült, viszont nincs meg az az infrastruktúra, amit ezt követte volna. Itt elsősorban bölcsödékre, óvodákra, nagyobb bevásárló központokra gondolok, amik megléte esetén nem lenne ezeken a településeken sem olyan nagy az elköltözési hajlam.

Az árak területén a portfolio cikkével ellentétben én inkább stagnálásról beszélnék, a tranzakciók száma viszont határozott emelkedést mutat ezen a területen is.

Érdekes mozzanat, hogy sokkal több kisebb értékű ingatlan (10m alatt) cserélt gazdát, mint korábban, mert itt a környéken nagyobb értékű ingatlanállománnyal rendelkezünk, hiszen alapvetően családi házakról van szó. Ennek oka, hogy sokan bank helyett ingatlanba teszik a pénzüket, ami manapság sokkal jobb befektetésnek bizonyul.

Szintén érdekes, hogy a korábbi évekhez képest, az elmúlt cirka másfél évben sokkal több felújítandó ingatlan kelt el, mint korábban, ezeknél az ingatlanoknál azonban jelentősen nagyobb az alku mértéke. A bevett alku mértéke ezen a területen nagy átlagban 10% körül szokott lenni, de ebben egy kicsi erősödés látható a korábbiakhoz képest, főleg az előbb említett felújítandó ingatlanok kategóriájában.

A kereslet-kínálat tekintetében azt tudom mondani, hogy itt is keresleti a piac. Egyre jobban nő a kereslet a belterületi építési telkek iránt is, igaz ebben a szegmensben mutatkozik hiány, mert kevés területre adnak csak építési engedélyt. Sokan keresik a 25-30 millió közötti 100 négyzetméteres, földszintes házakat is. A kínálat itt is kisebb egyelőre, mint a kínálat, emiatt ezek a házak nagyon gyorsan cserélnek gazdát.

 

Milyen prognózist tudna nekünk adni a közeljövőre vonatkozóan?

 A mostani körülményeket elnézve úgy gondolom, hogy még többen fogják a pénzüket ingatlanba “tenni”. Továbbra is nagyob lesz a kereslet a kisebb értékű (20 millió körüli) ingatlanok iránt, így ebben az árkategóriában gyorsan fognak vevőt találni az eladók. Meglátásom szerint Budakeszi mindig is az agglomeráció egyik legnépszerűbb települése lesz, tekintve a korábban említett előnyeit, úgyhogy mozgalmas évek várnak az ingatlanpiacra ebben a régióban.

 

Mint ahogy Huber-Szabó Lőrinc válaszaiból is kiderül, a dél- budapesti agglomerációban sincs sivár helyzet az ingatlanpiacon, a városba költözéseknek pedig logikus okai vannak, amiket állami vagy önkormányzati beavatkozással kellene orvosolni.

 

Szerző: Máté Péter

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanspecialistak.blog.hu/api/trackback/id/tr378258322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása