Ingatlanát - ügynökök helyett - bízza szakértőre !

Ingatlanértékesítés - profi módon

Ingatlanértékesítés - profi módon

Mit kezdjek a lakásommal, ha üresen áll?

2016. január 03. - Az Ingatlanspecialisták

Lakásunk van, de szükségünk épp nincsen rá. Nem használjuk, ám eladni sem szeretnénk, gondolkodunk a későbbiekben esetleg a hasznosításán, valamilyen formában. Ám sok vele az intézni való, és költségek is akadnak bőven a fenntartásával, így úgy tűnik, nem marad más választásunk, mint hogy bérbe adjuk.

Jogosak az aggodalmak?

A döntéstől vonakodunk, mert az „annyi mindent hall az ember” a mi fülünket is megüti. Múlnak a hónapok és nem tudunk döntést hozni.

Íme, néhány jótanács, ami talán segít elűzni a félelmeket:

Kössünk mindenképpen lakásbérleti szerződést és a bérletből származó bevételünket tüntessük fel adóbevallásunkban. Pár ezer forint „zsebbe pénz” nem éri meg sem a büntetést, sem a feddhetetlenségünk elvesztését! A szerződésben mindenre gondoljunk – ügyvéd és ingatlanszakértő nagy segítség lehet – és részletekre kiterjedő bérbeadási szerződést kössünk, így nem lesz okunk aggodalomra!

Az ügyvédre és az ingatlanszakértőre fordított költség elenyésző ahhoz képest, amit veszíthetünk, ha nem használjuk ki segítségüket!

7365006_l.jpg

  • Pontosan írjuk le az ingatlan jelenlegi állapotát, ez igen fontos arra vonatkozóan, hogy milyen lesz akkori állapota, amikor azt a bérlőtől visszakapjuk!

  • Rögzítsük a bérbeadás intervallumát, vagy határozatlan idejének tényét!
    A bérleti díj összegét, annak pontos és határidőre történő, periodikus fizetését részletesen ismertessük, és nyomatékosítsuk az elmulasztásból adódó következményeit is!

  • Határozzuk meg, hogyan lehet – milyen feltételekkel – a szerződést felbontani, itt mindkét fél jogait és kötelezettségeit írjuk le pontosan!

  • A lakással kapcsolatos költségeket tételesen vezessük le, hogy azok melyik felet terhelik! (közüzemi díjak, esetleges karbantartások, berendezések költsége, közös költség stb.)

  • Foglaljuk bele a szerződésbe a bérbeadó jogait arra az esetre, ha a bérlő a lakást – pl. Megrongálja,  vagy engedély nélkül változtatást hajt benne végre – nem „jó gazda” módjára használja.

  • Minden eshetőségre van megoldás, ezt ne felejtsük el! Kitűnő biztosíték erre egy jó ügyvéd és egy ingatlanszakértő bevonása a bérbeadási procedúrába.

 


Jobb félni, mint megijedni, ám egy mindenre kiterjedő szerződéssel a kezünkben félnünk sem kell!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanspecialistak.blog.hu/api/trackback/id/tr578180340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása