Ingatlanát - ügynökök helyett - bízza szakértőre !

Ingatlanértékesítés - profi módon

Ingatlanértékesítés - profi módon

Közös tulajdon megszüntetése ingatlan értékesítés előtt

2015. november 02. - Ingatlanspecialisták

 

Értékesíteni szeretnénk ingatlanunkat, de van egy „apró” bökkenő. Sajnos, nem csak a miénk, tulajdonostársainkkal kell osztozkodnunk rajta. Ez nem csak nekünk kellemetlen, de a lakás-ház után érdeklődő vevők is - a hír hallatán, hogy az több tulajdonosé – szertefoszlanak. Ez nem meglepő, hiszen a több tulajdonossal történő üzletkötés sokkal problémásabb, mint egy olyan adás-vétel, ahol az eladó egy személy. Sokszor a tulajdonostársak nem tudnak megegyezni az árat illetően, de még a hivatalos ügyek elintézésében sem. Rendszerint más-és más helyen élnek, így a személyes ügyintézések nagyon nehezen egyeztethetők össze. Így aztán hónapok is eltelhetnek, mire sor kerülhet az eladásra.

Ezért a legjobb döntés, ha még a meghirdetés előtt, de legalább azzal egy időben elkezdjük rendezni a tulajdonviszonyokat. Optimális esetben az eladásra akkor kerül sor, ha tulajdoni lapon már csak egy személy neve szerepel.

A lebonyolítás menete

Egy közös tulajdon megszüntetését – mivel nem követelheti a fenntartását egyetlen tulajdonostárs sem – indok nélkül is kérheti bármelyik fél. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy az egyik (néha több) tulajdonos felszólítja a többieket, hogy a közös tulajdont haladéktalanul szüntessék meg. Ezt kizárólag írásban teheti hivatalosan. Ezzel egyidejűleg javasolhatja, hogy a megszüntetés olyan formában történjen, mely mindegyikőjük érdekeinek a leginkább megfelel. A vagyonközösség megszüntetése törvény adta joga minden tulajdonosnak, mégpedig olyan jog, melyet még megszüntetni sem lehet, tehát lemondani nem lehet róla, és nem is évül el.

Az a tulajdonostárs előnyben lehet, akinek van lehetősége a többiek – úgymond – kivásárlására az ingatlanból. Ha az ingatlan árában sikerül megállapodniuk, és a vételár arányosan kifizetendő részével a többiek hajlandóak is lemondani tulajdonrészükről, akkor a ház, vagy lakás ezt követően a kivásárló birtokába kerül, azt szabadon – kizárólagos tulajdonosként – értékesítheti.

Ez a lehető legjobb megoldás, általában működőképes és az esetek nagy többségében így módon szüntetik meg - az egyébként egyik fél számára sem túl előnyös - közös ingatlantulajdont.

A lebonyolításhoz feltétlen szükség van ügyvéd közreműködésére, ezért mielőtt belefognánk, keressünk fel tapasztalt, megbízható szakembert!

Az ingatlanspecialisták segítségünkre lehetnek ebben, hiszen képzett és elismert ügyvédekkel állnak kapcsolatban, tapasztalatuk pedig igen széles körű ebben a témában.

 

Az ingatlan specialisták Önnek időt spórolnak!

Fontos Önnek, hogy ingatlanát Reális Időn belül Reális Áron értékesítse?

Ide kattintva válassza ki saját specialistáját – és kérje ki véleményét!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanspecialistak.blog.hu/api/trackback/id/tr668038842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása